2015. október 25., vasárnap

A közgazdaságtan törvényei


Az 1900-as évek elején Vilfredo Pareto, a tekintélyes olasz közgazdász
egy közgazdaságtani konferencián Genfben tartott előadást, s eközben ismételten és hangosan félbeszakította befolyásos kollégája, Gustav von Schmoller. Von Schmoller, aki a berlini egyetemen lévő trónusáról irányította a német tudományos világot, leereszkedő stílusban folyton ezt kiabálta be: „De léteznek-e törvények a közgazdaságtanban?”

Pareto főúri neveltetése ellenére nem sokat adott a külső megjelenésére, állítólag a Trattato di Sociologia Generale című monumentális munkájának megírásakor egy pár cipője és egy öltönye volt. Így könnyű volt számára a következő napon koldussá változni és von Schmollert az utcán megszólítani.
„Elnézést, uram, meg tudná nekem mondani, hogy hol találok egy olyan éttermet, ahol ingyen lehet enni?" - fordult hozzá Pareto. „De kedves uram, ilyen éttermek nincsenek. Viszont itt a sarkon van egy hely, ahol jó ételt kaphat olcsón” - válaszolta von Schmoller. ,,Na ugye, hogy léteznek a közgazdaságtanban törvények!” - mondta erre Pareto, és diadalittasan felnevetett.
-- Barabási Albert-László: Behálózva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése